
Ασφαλείς Μέθοδοι Απόψυξης Για Οικιακή Χρήση
Όταν το ωμό ή το μαγειρεμένο κρέας, καθώς και τα πουλερικά αρχίσουν να ξεπαγώνουν και φτάσουν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 5℃, τα βακτήρια που τυχόν είχαν αναπτυχθεί πριν από την κατάψυξη μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
Τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να ξεπαγώνουν στον πάγκο της κουζίνας ή σε ζεστό νερό και δεν πρέπει να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.
Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι απόψυξης των τροφίμων: στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Απόψυξη στο ψυγείο
Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους απόψυξης. Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί αυτής της μεθόδου λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται. Ακόμη και μικρές ποσότητες κατεψυγμένων τροφίμων, όπως είναι ο κιμάς ή το φιλέτο στήθος κοτόπουλου, χρειάζονται μια ολόκληρη μέρα στο ψυγείο προκειμένου να ξεπαγώσουν.
- Απόψυξη σε κρύο νερό
Αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την απόψυξη στο ψυγείο, αλλά απαιτεί περισσότερη προσοχή. Το κατεψυγμένο τρόφιμο πρέπει να είναι σε στεγανή συσκευασία. Σε περίπτωση που η συσκευασία τρυπήσει, βακτήρια από τον αέρα ή το περιβάλλον θα μπορούσαν να εισαχθούν στο τρόφιμο και να το επιμολύνουν. Επίσης, ο ιστός κρέατος μπορεί να απορροφήσει νερό, με αποτέλεσμα να παραχθεί ένα υδατώδες προϊόν. Η συσκευασία πρέπει να βυθίζεται σε κρύο νερό βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά, ώστε να συνεχίσει να ξεπαγώνει. Μικρές συσκευασίες κρέατος ή πουλερικών - περίπου 1 κιλό - μπορεί να αποψυχθούν σε 1 ώρα ή και λιγότερο με τη μέθοδο αυτή. Μόλις αποψυχθεί το τρόφιμο, πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
- Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων
Μετά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, το μαγείρεμα του τροφίμου πρέπει να γίνεται πάντα αμέσως, με φούρνο μικροκυμάτων, με συμβατικό φούρνο είτε με ψήσιμο στη σχάρα.
- Μαγείρεμα χωρίς απόψυξη
Είναι ασφαλές να μαγειρεύετε τρόφιμα από την παγωμένη κατάσταση. Το μαγείρεμα όμως θα διαρκέσει περίπου 50% περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο.