Skip to main content

Ασφαλείς Μέθοδοι Απόψυξης Για Οικιακή Χρήση

Όταν το ωμό ή το μαγειρεμένο κρέας, καθώς και τα πουλερικά αρχίσουν να ξεπαγώνουν και φτάσουν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 5℃, τα βακτήρια που τυχόν είχαν αναπτυχθεί πριν από την κατάψυξη μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να ξεπαγώνουν στον πάγκο της κουζίνας  ή σε ζεστό νερό και δεν πρέπει να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.

Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι απόψυξης των τροφίμων: στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

  • Απόψυξη στο ψυγείο

Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους απόψυξης. Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί αυτής της μεθόδου λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται. Ακόμη και μικρές ποσότητες κατεψυγμένων τροφίμων, όπως είναι ο κιμάς ή το φιλέτο στήθος κοτόπουλου, χρειάζονται μια ολόκληρη μέρα στο ψυγείο προκειμένου να ξεπαγώσουν.

  • Απόψυξη σε κρύο νερό

Αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την απόψυξη στο ψυγείο, αλλά απαιτεί περισσότερη προσοχή. Το κατεψυγμένο τρόφιμο πρέπει να είναι σε στεγανή συσκευασία. Σε περίπτωση που η συσκευασία τρυπήσει, βακτήρια από τον αέρα ή το περιβάλλον θα μπορούσαν να εισαχθούν στο τρόφιμο και να το επιμολύνουν. Επίσης, ο ιστός κρέατος μπορεί να απορροφήσει νερό, με αποτέλεσμα να παραχθεί ένα υδατώδες προϊόν. Η συσκευασία πρέπει να βυθίζεται σε κρύο νερό βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά, ώστε να συνεχίσει να ξεπαγώνει. Μικρές συσκευασίες κρέατος ή πουλερικών - περίπου 1 κιλό - μπορεί να αποψυχθούν σε 1 ώρα ή και λιγότερο με τη μέθοδο αυτή. Μόλις αποψυχθεί το τρόφιμο, πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.

  • Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων

Μετά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, το μαγείρεμα του τροφίμου πρέπει να γίνεται πάντα αμέσως, με φούρνο μικροκυμάτων, με συμβατικό φούρνο είτε με ψήσιμο στη σχάρα.

  • Μαγείρεμα χωρίς απόψυξη

Είναι ασφαλές να μαγειρεύετε τρόφιμα από την παγωμένη κατάσταση. Το μαγείρεμα όμως θα διαρκέσει περίπου 50% περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο.

 

ΠΗΓΗ: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/the-big-thaw-safe-defrosting-methods-for-consumers/bigthaw2