
Διάφορα είδη άλατος για μαγειρική χρήση
Όλα τα μαγειρικά αλάτια αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οτιδήποτε περιέχουν, εκτός από το χλωριούχο νάτριο, καθώς και το σχήμα των κρυστάλλων αλατιού. Εδώ θα βρείτε μια σύντομη λίστα αλατιών που μπορείτε να δοκιμάσετε:
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ: Συλλέγεται από αλυκές και είναι το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο αλάτι μετά από το κλασικό αλάτι. Πιο νόστιμο, είναι το ιδανικό αλάτι που χρησιμοποιείται ως καρυκεύματα σε μαγειρικό νερό. Χρησιμοποιήστε το μη ραφιναρισμένο για να επωφεληθείτε από όλα τα φυσικά μεταλλικά άλατά του. | |
|
ΧΟΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ: Σαν το λεπτό αλάτι, αλλά… χοντρό. Συνήθως έχει γκριζωπό χρώμα επειδή «κάθεται» στον πυθμένα των αλυκών. Είναι λίγο τραχύ, αλλά είναι ιδανικό για το βράσιμο ορισμένων λαχανικών. |
ΑΝΘΟΣ ΑΛΑΤΟΣ: Αποτελείται από πολύ λεπτούς κρυστάλλους. Είναι το λεπτό στρώμα άλατος που ξαφρίζει στις αλυκές και κολλάει σε στοιβάδες πριν συλλεχθεί από τα άκρα τους. Οι γεύσεις αλλάζουν ανάλογα με τις περιοχές παραγωγής. Χρησιμοποιήστε το μετά το μαγείρεμα για να επωφεληθείτε από την τραγανότητα του. | |
ΑΛΑΤΙ KOSHER: Είναι αγνό αλάτι (δηλαδή, μη ραφιναρισμένο), ελαφρώς γκριζωπό στο χρώμα, αποτελούμενο από κόκκους που είναι αρκετά μεγάλοι. Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, παρ’όλο που χρησιμοποιείται πολύ στις ΗΠΑ. Είναι ένα νόστιμο αλάτι που είναι δύσκολο να διαλυθεί και προσφέρει ελαφρύ τραγάνισμα, ιδανικό για χρήση στο τέλος του μαγειρέματος. | |
ΡΟΖ ΑΛΑΤΙ ΙΜΑΛΑΪΩΝ: Το αλάτι αυτό δεν προέρχεται από τα Ιμαλάια, αλλά από τη βορειοανατολική περιοχή του Πακιστάν, στη γεωλογική ζώνη των Ιμαλαΐων. Το ροζ χρώμα του οφείλεται στα υψηλά επίπεδα σιδήρου. Είναι ένα μη ραφιναρισμένο, μη ιωδιούχο αλάτι, με τραγανή υφή και ελαφριά οξύτητα. Χρησιμοποιήστε το λίγο πριν το σερβίρισμα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητές του. | |
|
ΠΕΡΣΙΚΟ ΜΠΛΕ ΑΛΑΤΙ: Προερχόμενο από τα αρχαιότερα ορυχεία άλατος στον κόσμο, που βρίσκονται στο Ιράν (πρώην Περσία), αυτό το αλάτι συλλέγεται με το χέρι για αιώνες. Το όνομά του προκύπτει από το γεγονός ότι κάποιοι από τους κρυστάλλους του περιέχουν συλβινίτη που τους δίνει μια μπλε απόχρωση. Με τις έντονες, αρωματικές γεύσεις του, είναι ιδανικό για πουλερικά ή foie gras. |
ΜΑΥΡΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ: Παίρνει το μαύρο χρώμα του από τους βράχους λάβας που συνήθιζαν να πέφτουν από τις πλευρές των ηφαιστείων του νησιού στις ακτές. Σήμερα, προστίθενται λίγες πέτρες κατά την αλατοποιεία για να δημιουργηθεί αυτό το έντονο μαύρο χρώμα. Οι γεύσεις του είναι τολμηρές και ελαφρώς καπνιστές. Χρησιμοποιήστε με φειδώ λίγο πριν το σερβίρισμα, σε foie gras ή λευκό κρέας. | |
|
ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ “ALAEA”: Προερχόμενο από το νησί Μολοκάι της Χαβάης, αυτό το αλάτι παίρνει το κόκκινο χρώμα του ηφαιστειακού αργίλου που ονομάζεται alaea, το οποίο προστίθεται σε αυτό κατά τη διαδικασία της ξήρανσης. Σε αντίθεση με πολλά άλλα άλατα, το κόκκινο αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα λόγω της προβλέψιμης γεύσης του. |
ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΑΛΑΤΙ CHARDONNAY: Είναι ένας ανθός άλατος που συλλέγεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Καπνίζεται και στη συνέχεια τοποθετείται σε βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού Chardonnay. Σίγουρα το καλύτερο καπνιστό άλας, αναπτύσσει γεύσεις που είναι ξυλώδεις, ελαφρώς βαλσαμικές, εσπεριδοειδείς και φυσικά καπνιστές. Χρησιμοποιήστε το μετά το μαγείρεμα. | |
ΑΛΑΤΙ MALDON: Προέρχεται από την πόλη Μaldon που βρίσκεται στα ανατολικά της Αγγλίας. Είναι ένα πολύ λευκό αλάτι το οποίο λαμβάνεται με θέρμανση θαλασσινού νερού έως ότου σχηματιστεί αλάτι μέσω της καθίζησης. Η δομή του, αποτελούμενη από πολύ καθαρές νιφάδες που είναι ελαφρές και εύθραυστες, τραγανές, πολύ ιωδιωμένες και που διαλύονται με δυσκολία, του έχουν χαρίσει τη θέση του αγαπημένου άλατος των σεφ. | |
ΑΛΑΤΑ HALEN MÔN ANGLESEY: Αυτά τα άλατα, από το νησί Anglesey της Ουαλίας, είναι τόσο ελαφριά και ευάερα που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού. Λαμβάνονται χρησιμοποιώντας μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο: νερό από τον Ατλαντικό Ωκεανό φιλτράρεται διαδοχικά μέσω άνθρακα, ενός στρώματος μυδιών και στη συνέχεια άμμου. Έπειτα θερμαίνεται υπό κενό και τοποθετείται σε δοχεία κρυστάλλωσης προκειμένου να σχηματιστούν οι κρύσταλλοι άλατος. | |
ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΟ HALEN MÔN: Πολύ λευκό, τραγανό, ελαφρώς αφρώδες και πολύ ιωδιωμένο, μοιάζει με νιφάδες χιονιού. | |
ΚΑΠΝΙΣΤΟ HALEN MÔN: Καπνιστό σε θραύσματα ξύλου, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με μία απαλή, καπνιστή γεύση. | |
Πηγή: "Secrets of the butcher", ARTHUR LE CAISNE |