
Διάφορα είδη πιπεριού
Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή περιήγηση σε ορισμένα εξαιρετικά είδη πιπεριού, μερικά από τα οποία δεν κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα κλασικά πιπέρια σε σκόνη που βρίσκονται συνήθως στο κατάστημα. Αυτά τα πιπέρια έχουν συλλεχθεί και ταξινομηθεί με το χέρι.
- Λευκό Πιπέρι “Bird Pepper”
Στην Καμπότζη, τα πουλιά ραμφίζουν τους πιο ώριμους πιπερόκοκκους απευθείας από τα αμπέλια. Η διαδικασία αυτή προκαλεί μια ενζυματική αντίδραση που τροποποιεί τις γεύσεις του πιπεριού. Μετά τη συγκομιδή, το πουλί απορροφά το περικάρπιο και απορρίπτει τον πυρήνα, ο οποίος στη συνέχεια συλλέγεται με το χέρι από το έδαφος, εξ ου και η ακριβή τιμή του πιπεριού. Χρησιμοποιήστε το με λευκά κρέατα.
- Πιπέρι Kampot
Είναι ένα πιπέρι που καλλιεργείται κοντά στη θάλασσα, πολύ φρέσκο και πολύ κομψό.
- Μαύρο Πιπέρι Kampot: Ένα πιπέρι με νότες λουλουδιών, ελαφρώς γλυκό, δυνατό, ζεστό και με καλό μήκος στον ουρανίσκο. Χρησιμοποιήστε με κόκκινα κρέατα και αρνί.
- Λευκό Πιπέρι Kampot: Αυτό το πιπέρι έχει φυτικές νότες (μενθόλη, ευκάλυπτος) καθώς και μία ιδέα από ψημένα φιστίκια. Απίστευτο σε λευκά κρέατα και σε σάλτσες.
- Κόκκινο Πιπέρι Kampot: Μαζεμένο όταν είναι ώριμο, είναι ένα πολύ ζεστό πιπέρι, με γλυκές, πικάντικες, κομψές γεύσεις. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες κρέατος ή foie gras.
- Άγριο Πιπέρι Μαδαγασκάρης
Αυτό το πιπέρι εντοπίζεται στη νότια περιοχή του νησιού της Μαδαγασκάρης, σε αμπέλια που αναπτύσσονται στις κορυφές δέντρων ύψους έως 20 μέτρα. Εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από λίγα χρόνια και εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο. Τρώγεται ολόκληρο ή ελαφρώς θρυμματισμένο.
- Μαύρο Άγριο Πιπέρι Μαδαγασκάρης: έντονες γεύσεις φρέσκου εδάφους με νότες ξύλου, φρούτων και εσπεριδοειδών και μια ξεχωριστή, διαρκή πικάντικη γεύση που δεν είναι πολύ δυνατή. Εξαιρετικό για πάπια, χοιρινό και αρνί.
- Κόκκινο Άγριο Πιπέρι Μαδαγασκάρης: έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μαύρη ποικιλία αλλά με πιο ζεστές γεύσεις. Ιδανικό για χοιρινό και αρνί.
- Μακρύ Κόκκινο Πιπέρι
Μπορεί να βρεθεί σε διάφορες χώρες (Ινδονησία, Καμπότζη, κ.λπ.) αλλά στην Ιαπωνία, στο νησί Ishigaki-Jima, βρίσκεται το πιο εκπληκτικό είδος. Αυτό το πιπέρι έχει σχήμα σιταριού και αναπτύσσει γεύσεις κακάο, καφέ, βούτυρου και αποξηραμένης τομάτας. Τριμμένο, θρυμματισμένο ή αλεσμένο, είναι ιδανικό για χοιρινό, αρνί και πουλερικά. Αυτό το μακρύ πιπέρι είναι το μόνο που είναι καλό για την παρασκευή εγχύσεων.
- Μαύρο Πιπέρι Μαδαγασκάρης
Εισήχθη στη Μαδαγασκάρη τις αρχές του 20ου αιώνα από τον Γάλλο Emile Prudhomme. Το μαύρο πιπέρι της Μαδαγασκάρης αναπτύσσει γλυκές γεύσεις brioche, κουκουναριού, ακόμη και κακάο και μελόψωμου, τα οποία εξισορροπούνται από νότες όξινων πράσινων φρούτων. Αρκετά πικάντικο, είναι ιδανικό για κόκκινα κρέατα και μαρινάδες.
- Πιπέρι Malabar
Προέρχεται από την ακτή Malabar, που βρίσκεται μεταξύ Goa και Kanyakumari στη νοτιοδυτική Ινδία, το πιπέρι αυτό επωφελείται από δύο μουσώνες κάθε χρόνο, προκειμένου να αναπτύξει τη φινέτσα και τη μακροχρόνια αίσθηση του μόσχου και του καμένου ξύλου που το χαρακτηρίζει. Είναι επίσης ελαφρώς γλυκό με ένα λεπτό άγγιγμα οξύτητας. Απίστευτα καλό για το λευκό κρέας και τα πουλερικά.
- Πιπέρι Τασμανίας
Αυτό το "αυτόχθον πιπέρι" είναι ένα "ψεύτικο" πιπέρι (καλείται έτσι επειδή δεν είναι αληθινό πιπέρι) που φυτρώνει στην Τασμανία, στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Αρχικά ευχάριστο στον ουρανίσκο και μετά ζεστό, οι πιπερόκοκκοί του αναπτύσσουν γεύσεις από φύλλα δάφνης, άγουρα καρύδια και μαύρα φρούτα (βατόμουρο, φραγκοστάφυλο). Νόστιμο με κυνήγι, χοιρινό, αρνί και λευκά κρέατα.
- Πιπέρι Timut
Ένα άλλο «ψεύτικο» πιπέρι που εντοπίζεται στο Νεπάλ. Αναπτύσσει νότες εσπεριδοειδών (λεμόνι και γκρέιπφρουτ), αλλά με απαλότητα και μήκος στον ουρανίσκο. Προσέξτε, αυτό το μούρο είναι ελαφρώς αναισθητικό στη γλώσσα και στα χείλη. Απολύτως θεϊκό στα πουλερικά και όταν χρησιμοποιείται για να φέρει φρεσκάδα σε ορισμένες σάλτσες.
- Πράσινο Πιπέρι
Επιλέξτε φρέσκο πράσινο πιπέρι, αν το βρείτε καθώς είναι αρκετά σπάνιο. Συνήθως λυοφιλοποιημένο, το πράσινο πιπέρι συλλέγεται πριν ωριμάσει και έχει φρέσκιες γεύσεις που θυμίζουν γαρίφαλο καθώς και πολύ ελαφριά πικάντικη γεύση. Χρησιμοποιήστε το λίγο πριν το φαγητό, ολόκληρο ή αλεσμένο, σε λευκό κρέας, μπριζόλα, ψητό καθώς και σε ορισμένες σάλτσες.
Πηγή: "Secrets of the butcher", ARTHUR LE CAISNE