Ενημέρωση
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ενημέρωση
Η χώρα μας (Ελλάδα) βρίσκεται στην Ευρωπαική Ένωση ήδη αρκετές δεκαετίες. Έχουμε κοινό νόμισμα, κοινή νομοθεσία και κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ). Το ευρωπαικό όραμα θέλει εμάς και τους Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς κτλ ως ισότιμους πολίτες χωρικά διαφοροποιημένους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΑΠ λαμβάνει υπόωη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, προκειμένου μα προωθήση την εκμετάλλευση ή όχι αγροτικών προϊόντων στις διάφορες περιοχές - χώρες. Τα παραγόμενα τρόφιμα φέρουν την ένδειξη Φτιαγμένο στην Ευρώπη (Made in Eu). Η σήμανση αυτή αποτελεί ένα σημεντικό πλεονέκτημα καθώς είναι συνώνυμο της διασφάλισης ποιότητας παγκοσμίως. Για αυτό το λόγο, ένα ελληνικό λάδι, πιστέυω, έχει καλύτερη τύχη στην αγορά της Κίνας φέροντας την ένδειξη made in Eu από ότι αν είχε την ένδειξη made in Greece. Συνεππώς, ως Ευρωπαίοι Έλληνες θα πρέπει να πάψουμε να διαχωρίζουμε τα ευρωπαικά προϊόντα από τα ελληνικά. Για παράδειγμα, η φράση εισαγόμενο γαλλικό βόειο κρέας ή εισαγόμενα αρνιά από την Ρουμανία έιναι εκτός πραγματικότητας. Οι φράσεις αυτές είναι αντίθετες προς την ίδια την έννοια της ενωμένης Ευρώπης. Εισαγωγή θα πρέπει να θεωρείται μόνο ότι προέρχεται από τρίτες χώρες. Εφόσον, μπήκαμε στην Ένωση πρέπει να αποδεχτούμε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Από την άλλη βέβαια, θα υποστηρίοξει κάποιος ότι τα προϊόντα πρέπει να έχουν προέλευση και δεν είναι όλα τα ίδια ( για παράδειγμα το ελληνικό αρνί είναι καλύτερο από το ρουμανικό). Σε αυτό, συμφωνούμε απόλυτα και για αυτό η ΕΕ έχει προνοήσει με τον θεσμό των Π.Ο.Π και των Π.Γ.Ε. Αν το αρνί σου είναι είναι πράγματι διαφορετικό κατοχυρώνεις το σημά και προσπαθείς για την ανάδειξη του.
Ήδη από τον 18ο αιώνα στον ¨Πλουτο των Εθνών" είχε αποσαφηνιστεί η έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον εμπορικό κόσμο. Στην περίπτωση μας, οι βόρειες χώρες θα έχουν φθηνότερη παραγωγή βόειου κρέατος καθώς τους βοηθά το κλίμα στην παραγωγή ζωωτροφών. Συνεπάγεται λοιπόν, ότι ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει κανέναν λόγο να ζητά το ελληνικό κρέας εφόσον αυτό είναι παρόμοιο σε χαρακτηριστικά αλλά ακριβότερο από αυτό των άλλων ευρωπαίων. Και από την άλλη δεν είναι λογικά ο έλληνας παραγωγός να ζητά περισσότερα λεφτά για το κρέας του ενώ είναι το ίδιο με το ευρωπαικό.
Υπάρχειι όμως και η ανθρώπινη τάση για αλληλοβοήθεια η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην οικονομική ζωή. Αγοράζοντας από τον ελληνα παραγωγό αφήνεις τα λεφτά σου στην πόλη σου, τον νομό σου, την περιφέρεια σου κ.ο.κ. Ο παραγωγός - κτηνοτρόφος αύριο θα αγοράσει από εσένα, με τους φόρους του θα πληρώσει τον δρόμο, το σχολείο κτλ. Αλλα να μου πεις και η ΕΕ μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας και της ΚΑΠ δεν βοηθά και τον κτηνοτρόφο και όλους εμάς;
Που καταλήγουμε;
Ως ευρωπαίος δεν θέλω να διαχωρίζω το ελληνικό κρέας από το γαλλικό. Θέλω όμως να αγοράζω από τον Έλληνα όχι γιατί απλά είναι Έλληνας, αλλά επειδή το προϊόν του είναι ανώτερο. Και για αυτό θέλουμε όλοι οι έλληνες κτηνοτρόφοι να προοδεύουν και να βγάλουν το καλύτερο όνομα για τα ζώα τους. Με περιορισμέουνς πόρους πρέπει να αναπτύξουν την τεχνογνωσία τους ώστε να παράγουν λιγότερα αλλά ανώτερα ποιοτικά κρέατα τα οποία θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία και βιωσιμότητα τους.
Αν ποτέ βγούμε από την Ευρώπη, να δούμε τα πράγματα διαφορετικά..μέχρι τότε όμως πρεπει να υποστηρίζουμε την ένταξη μας και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα.
Γ. Μπατσολάκης.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ενημέρωση
v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} x\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} x\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} x\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);}
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ενημέρωση
Η λέξη τερίνα (γαλλικά: terrines) αναφέρεται αρχικά στο μαγειρικό σκεύος μακρόστενης φόρμας (στην Ελλάδα κάνουμε κεικ) το οποίο παραδοσιακό ήταν κεραμικό. Επίσης, αναφέρεται στο αντίστοιχο φαγητό το οποίο προκύπτει από την χρήση αυτού τους σκεύους και βασίζεται κυρίως σε πρωτείνες (κιμάς πουλερικών - χοιρινού, συκώτια κτλ).
Το παρασκεύασμα το οποίο προκύπτει έχει μια πολύ όμορφη εμφάνιση ανάλογα και με την δημιουργικότητα και την φαντασία του παρασκευαστή καθώς μπορεί να κάνεις διάφορες στρώσεις από προϊόντα.
Τρώγεται ως ορεκτικό του σε ένα ξεχωριστό - γιορτινό γεύμα. Σκοπός του του είναι να αντικαταστήσει έτοιμα αλλαντικά, καθώς μπορεί να είναι νοστιμότερο, ωραιότερο εμφανισιακά και πιο υγειινό.
Για τον κρεοπώλη μπορεί να αποτελέσει ένα ειδικό παρασκεύασμα το οποίο θα το παρουσιάσει στις γιορτές. Λόγω της φύσης του πρέπει να συνοδευεται και να πουλιέται μαζί με το αντίστοιχο μαγειρικό σκεύος μιας χρήσεως ή όχι. Το μαγείρεμα του θα είναι πολύ εύκολο για την νοικοκυρά
Η συνταγή για την δικιά μας παρασκευή ήταν
500 γρ κιμά χοιρινό
500 γρ κιμά κοτόπουλο
1 κομμάτι συκώτι μοσχαρίσιο μακρόστενο περίπου 80 γρ
300 γρ μπέικον
300 γρ μανιτάρια κομμένα σε κονσέρβα
100 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης
80γρ φυστίκια Αιγίνης αποφλοιομένα
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
15 γρ αλάτι
5 γρ πιπέρι μάυρο
5 γρ ρίγανη
Παρατηρήσεις:
1) Έπρεπε να βάλουμε και κάποιο αρωματικό κονιάκ ή σχετικό ποτό το οποίο ξεχάσαμε.
2) Θα ήταν καλύτερο με μεγαλύτερη ποσότητα φιστίκι - περίπου 200γρ συνολικά
Εκτέλεση: ΄Τοποθετήσαμε στην φόρμα διαφανή μεμβράνη και την καλύψαμε με το μπείκον. Τα υπόλοιποα συστατικά τα πλάσαμε σε ζύμη, την οποία τοποθετήσαμε στην φόρμα.
Βάλαμε την φόρμα σε μπαιν μαρι με ζεστό νερό και το βάλαμε στον φούρνο (αντίσταση πανω κάτω) για 60 λετπά στους 170C. Έπειτα, το αφήσαμε να κρυώσει με βάρος από πάνω του για να συμπιεστεί.
Το κόστος πρώτων υλών ανέρχεται περίπου σε 10ε για την συγκεκριμένη συνταγή η οποία οδηγεί σε ένα προϊόν βάρους 1850γρ. Ο κρεοπώλης πρέπει να υπολογίσει και το κόστος του σκεύους.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ενημέρωση
Μπιφτέκι: κιμάς με καρυκεύματα, λαχανικά, φρυγανιά κτλ
Burger: 100% κιμάς από διάφορα τεμἀχια κρέατος με διαφορετικές αναλογίες κρέατος λίπους, όπου το λίπος μπορεί να φθάσει και στο 30%. Κατά το ψήσιμο η πριν προσθέτεται αλάτι και ίσως πιπέρι. Χρησιμοποιείται κυρίως στο Hamburger, ανάμεσα σε δύο ψωμιά με κετσαπ, μαρούλι, κασέρι κτλ.
Steak haché (η πρωτότυπη εκδοχή) : 100% κρέας χοντροκομμένο μια φορά από ένα τεμάχιο κρέατος όπου το λίπος δεν υπερβαίνει το 10%. Κανονικά έχει οβαλ σχήμα. Προσομοιάζει μια μπριζόλα στην μαγειρική του αξιοποίηση. Το θεωρούμε ώς ένα εκλεκτό κομμάτι κρέας το οποίο το χοντροκόβουμε σε κιμά για κάποιον που δεν μπορεί να μασήσει μια μπριζόλα. Συνήθως προσθέτεται μόνο ένα επιπλέον υλικό κατά το μαγείρεμα το οποίο πρέπει να είναι και εκλεκτό όπως λάδι τρούφας ή αρωματικό πιπέρι ή κάποιο γευστικό τυρί. Σερβίρεται σε μερίδα και μπορεί να συνοδευτεί με την σάλτσα που γίνεται από το ψήσιμο του στο τηγάνι.
Πλέον το steak hache στην γαλλία χρησιμοποιείται και ως Burger.
Σελίδα 2 από 6