Ενημέρωση

Νέα και ανακοινώσεις της σχολής

Η λέξη τερίνα (γαλλικά: terrines) αναφέρεται αρχικά στο μαγειρικό σκεύος μακρόστενης φόρμας (στην Ελλάδα κάνουμε κεικ) το οποίο παραδοσιακό ήταν κεραμικό. Επίσης, αναφέρεται στο αντίστοιχο φαγητό το οποίο προκύπτει από την χρήση αυτού τους σκεύους και βασίζεται κυρίως σε πρωτείνες (κιμάς πουλερικών - χοιρινού, συκώτια κτλ). 

Το παρασκεύασμα το οποίο προκύπτει έχει μια πολύ όμορφη εμφάνιση ανάλογα και με την δημιουργικότητα και την φαντασία του παρασκευαστή καθώς μπορεί να κάνεις διάφορες στρώσεις από προϊόντα. 

Τρώγεται ως ορεκτικό του σε ένα ξεχωριστό - γιορτινό γεύμα. Σκοπός του του είναι να αντικαταστήσει έτοιμα αλλαντικά, καθώς μπορεί να είναι νοστιμότερο, ωραιότερο εμφανισιακά και πιο υγειινό. 

Για τον κρεοπώλη μπορεί να αποτελέσει ένα ειδικό παρασκεύασμα το οποίο θα το παρουσιάσει στις γιορτές. Λόγω της φύσης του πρέπει να συνοδευεται και να πουλιέται μαζί με το αντίστοιχο μαγειρικό σκεύος μιας χρήσεως ή όχι. Το μαγείρεμα του θα είναι πολύ εύκολο για την νοικοκυρά 

Η συνταγή για την δικιά μας παρασκευή ήταν

500 γρ κιμά χοιρινό

500 γρ κιμά κοτόπουλο

1 κομμάτι συκώτι μοσχαρίσιο μακρόστενο περίπου 80 γρ

300 γρ μπέικον

300 γρ μανιτάρια κομμένα σε κονσέρβα

100 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης

80γρ φυστίκια Αιγίνης αποφλοιομένα 

2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα 

15 γρ αλάτι

5 γρ πιπέρι μάυρο

5 γρ ρίγανη 

Παρατηρήσεις:

1) Έπρεπε να βάλουμε και κάποιο αρωματικό κονιάκ ή σχετικό ποτό το οποίο ξεχάσαμε.

2) Θα ήταν καλύτερο με μεγαλύτερη ποσότητα φιστίκι - περίπου 200γρ συνολικά 

 

Εκτέλεση: ΄Τοποθετήσαμε στην φόρμα διαφανή μεμβράνη και την καλύψαμε με το μπείκον. Τα υπόλοιποα συστατικά τα πλάσαμε σε ζύμη, την οποία τοποθετήσαμε στην φόρμα.

Βάλαμε την φόρμα σε μπαιν μαρι με ζεστό νερό και το βάλαμε στον φούρνο (αντίσταση πανω κάτω) για 60 λετπά στους 170C.  Έπειτα, το αφήσαμε να κρυώσει με βάρος από πάνω του για να συμπιεστεί. 

Το κόστος πρώτων υλών ανέρχεται περίπου σε 10ε για την συγκεκριμένη συνταγή η οποία οδηγεί σε ένα προϊόν βάρους 1850γρ. Ο κρεοπώλης πρέπει να υπολογίσει και το κόστος του σκεύους.


Copyright © 2022 Σχολή Κρέατος. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Σχεδίαση ΕΠΑΦΟΣ Συστήματα Πληροφορικής